MCQ Questions

MCQ Questions of Bricks, Beads, and Bones | Class 12 History


Q1.From where did Harappans get gold?
(a) South India
(b) Central India
(c) Himalayan Region
(d) Chotanagpur region

ANS

(a) South India

Explanation: South India was the main source of Gold. During the period of the Indus Valley Civilization (7380 BC-1500 BC), gold from the Kolar mine in Karnataka, South India, reached Indus Valley sites in what is now
Pakistan.

Q2. Consider the following statement:
1. After independence, most of the Harappan civilization centers went over to Pakistan.
2. The Harappan script has been deciphered.
3. Rulers had an important role in Harappan civilization.
4. Dead were buried in Harappa.
Which of the above is the correct statement?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 1, 2, 3 and 4
(d) 2, 3 and 4

ANS

Answer: (b) 1, 3 and 4
Explanation: Harappan Civilization was one of the earliest civilizations. After the Partition of India and Pakistan, most of the part of the Harappan civilization went to Pakistan. From the evidence of the Harappan Civilization, it comes to know people were buried after death.

Q.3 Consider the following statements about the seals of Proto-Shiva.
1. There is a mention of a diety ‘Rudra’ in ancient religious texts.
2. Later on Rudra word was used for Shiva.
3. Rudra is not mentioned as Pashupati in Rigveda.
4. Depiction of Pashupati does not match the mention of Rudra in Rigveda.
Which of the given statements is/are correct?
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 1, 2, 3
(c) 2, 3, 4
(d) 1, 3, 4

ANS

Answer: (a) 1, 2, 3, 4
Explanation: The Pashupati Seal (also Mahayogi seal, Proto-Śiva seal; the adjective “so-called” sometimes applied to “Pashupati”), is a steatite seal that was uncovered in the 1928–29 Archaeological Survey of India excavations of the Indus Valley Civilisation (“IVC”) site of Mohenjodaro, then in the British Raj, and now in Pakistan. The seal depicts a seated figure that is possibly tricephalic (having three heads). The
seated figure has been thought to be ithyphallic (having an erect penis), an interpretation that has been questioned by many, but was still held by the IVC specialist Jonathan Mark Kenoyer in a publication of 2003. The man has a horned headdress and is surrounded by animals. He may represent a horned deity.

Q4 Match the following :
(i) Harappan (a) Gujarat
(ii) Dholavira (b) Jammu & Kashmir
(iii) Manda (c) Rajasthan
(iv) Kalibanga (d) Pakistan
a. (i) d, (ii) a, (iii) b, (iv) c
b. (i) b, (ii) c, (iii) d, (iv) a
c. (i)c, (ii)b, (iii)a, (iv) d
d. (i)a, (ii)b, (iii)c, (iv)d

ANS

Answer: a. (i) d, (ii) a, (iii) b, (iv) c
Explanation: Harappan Civilization evidences are found in Gujarat, Jammu & Kashmir, Rajasthan, and parts of Pakistan.

Q5. Identify the sculpture and choose the correct answer

(a) Priest King
(b) Mother Goddess
(c) God Shiva
(d) Others

ANS

Answer (a) Priest King
Explanation: The popular art of the Harappans was in the form of terra-cotta figurines. The majority are of standing females, often heavily laden with jewelry, but standing males—some with beard and horns—are also present. It has been generally agreed that these figures are largely deities (perhaps a Great Mother and a Great God), but some small figures of mothers with children or of domestic activities are probably toys. There are varieties of terra-cotta animals, carts, and toys—such as monkeys pierced to climb a string and cattle that nod their heads. Painted pottery is the only evidence that there was a tradition of painting. Much of the work is executed with boldness and delicacy of feeling, but the restrictions of the art do not leave much scope for
creativity.

Q6. Which town in Indus Vally Civilasation had no Citadel
(a) Mohenjodaro
(b) Harappa
(c) Chanhudaro
(d) Lothal

ANS

Answer: (C) Chanhudaro
Explanation: Some of the oldest known structures which have served as citadels were built by the Indus Valley Civilisation, where citadels represented a centralised authority. Citadels in Indus Valley were almost 12 meters tall The purpose of these structures, however, remains debated. Though the structures found in the ruins
of Mohenjo-daro were walled, it is far from clear that these structures were defensive against enemy attacks. Rather, they may have been built to divert flood waters.

Q7. Which of these is the feature of Harappan Civilization?
(a) Urban planning
(b) Drainage system
(c) Citadel and Lower town
(d) All of these

ANS

Answer: (d) All of these
Explanation: The civilisation’s cities were noted for their urban planning, baked brick houses, elaborate drainage systems, water supply systems, clusters of large non-residential buildings, and new techniques in handicraft (carnelian products, seal carving) and metallurgy (copper, bronze, lead, and tin).

Q8. Which of these was the source of copper for Harappans?
(a) Karnataka
(b) Rajasthan
(c) Andhra Pradesh
(d) Gujarat

ANS

Answer: (b) Rajasthan
Explanation: “The Harappans are referred to as a Bronze Age culture,” writes Vasant Shinde, “and they used copper and bronze to manufacture axes, adzes, knives, fish hooks, chisels, pots and pans and jewelry in form of bangles, beads, or diadem strips.

Q9. Which of these was the cause of decline of Harappan civilization?
(a) Climatic Change
(b) Floods
(c) Deforestation
(d) All of these

ANS

Answer : (d) All of these

Explanation: Many scholars believe that the collapse of the Indus Valley Civilization was caused by climate change. Some experts believe the drying of the Saraswati River, which began around 1900 BCE, was the main cause for climate change, while others conclude that a great flood struck the area.

Q10. Which of these was not worshipped by the Harappan?
(a) Nature
(b) Goddess
(c) Indra
(d) Pashupatinath

ANS

Answer: (c) Indra
Explanation: The importance of the worship of the Mother Goddess (Sakti) is proved by the discovery of numerous terra-cota figurines. The worship of Siva is suggested by the discovery of figure of a deity with three faces, with horned head dress, seating cross-legged in a Yogic posture, surrounded by animals like buffalo,
rhinoceros, deer, tiger, etc. Two more figures representing Siva have been unearthed also. In these figures Siva seats in a Yogic posture and plants or flowers emerge from his head. The worship of Siva and Mother Goddess were widely prevalent. Animal worship is shown by seals and terracotta figurines. Worship of tree, fire, water and probably sun seems to have been in prominent among the Indus people. The discovery of a few seals bearing Swastika symbol and Wheel symbol also indicates Sun worship. Swastika is the symbol of the Sun

Q11. Which of these is the other name of Harappan Civilization?
(i) Aryan civilization
(ii) Indus Valley Civilization
(iii) Vedic Civilization
(iv) Early Civilization
(a) Only (i) and (ii) are true
(b) Only (i) and (iii) are true
(c) Only (ii) and (iv) are true
(d) Only (iii) and (ii) are true

ANS

Answer: (c) Only (ii) and (iv) are true
Explanation: Harappan Civilazation was found near the Indus river. Due to the name of Indus river the civilization got name Indus valley civilization.

Q12. Which of the following things were found at craft production centres in Harappan civilization?
1. Carnelian
2. Jasper
3. Crystal
4. Quartz
(a) 1, 2 and 3
(b) 1,2,3, 4
(c) 2, 3, 4
(d) 2, 4

ANS

Answer: (b) 1,2,3, 4
Explanation: All the works of Harappan art, including figurines of clay and terracota, stone and bronze sculpture, seals and beads, are products of skilled craftsmen. Harappans produced their own characteristic pottery which was made glossy and shining. The Harappan artists were skilled sculptors.

Q13. The false statements about Harappan Civilization
(i) Harappan people traded with Mesopotamia
(ii) Harappan people used bricks
(iii) Harappan people followed Hindunism
(iv) Harappa was an Urban Revolution

ANS

Answer: (iii) Harappan people followed Hindunism

Explanation: The significant features of Indus Valley civilization are personal cleanliness, town planning,
construction of burnt-brick houses, ceramics, casting, forging of metals, manufacturing of cotton and
woolen textiles.

Q14. Who was the first Director General of the Archaeological Survey of India
(a) Alexander Cunningham
(b) John Marshall
(c) George Everest
(d) James Princep

ANS

Answer (a) Alexander Cunningham
Explanation: Sir Alexander Cunningham, (born Jan. 23, 1814, London, Eng. —died Nov. 28, 1893, London), British army officer and archaeologist who excavated many sites in India, including Sārnāth and Sānchi, and served as the first director of the Indian Archaeological Survey.

Q15. From where did Harappans get Tin?
(a) Afghanistan
(b) Central India
(c) Himalayan Region
(d) Rajasthan

ANS

Answer : (a) Afghanistan
Explanation: The current evidence indicates that the Harappans got tin from scattered deposits available in Afghanistan. It is strongly suggested that Shortugai, a trading outpost of the IVC in Northern Afghanistan, might have had connections to the import of lapis lazuli, tin and camels into the cities of the Indus Valley
Civilization.

Q16. The most important industry of harappan at chanhudro was
(a) Bead making
(b) Brick making
(c) Handloom
(d) Ship building

ANS

Answer (a) Bead making

Q17. Harappa is located on the banks of which river
(a) Indus
(b) Chenab
(c) Ravi
(d) Jhelum

ANS

Answer: (C) Ravi

Q18. Coastal area of harappan civilasation
(a) Kalibanga
(b) Mohenjodaro
(c) Lothal
(d) Banwali

ANS

Answer: (c) Lothal

Q19. Name two harappan settelments which were specialized centers for making shell objects
(a) Lothal and Kalibanga
(b) Kalibanga and Mohenjodaro
(c) Nageshwar and Balakot
(d) Manda and Lothal

ANS

Answer: (c) Nageshwar and Balakot
Explanation: The two centres for making shell objects in the Harappan Civilisation are Nageshwar and Balakot. Shell objects like bangles, ladles and inlay were made at these specialized centres.

Q20. Which of the following is not one of the features of the Harappan writing?
(a) The harappan Script was pictographic and not alphabetical
(b) It has been deciphered by James Prinsep
(c) It had too many signs , somewhere between 375 and 400
(d) The script was written from right to left

ANS

Answer: It has been deciphered by James Prinsep
Explanation: 1. It was pictographic in nature as the script consisted of designs of animals,fishes and various forms of human figure too. 2.It was found to be inscribed on seals, terracota tablets, etc

Leave your comment