Uncategorized

Ch 1- Population| 1 marks Previous Years Important question , class 12 geography

1 marks questions

Q1. Name the state of India with largest area. (DELHI, ALL INDIA 2016)

Ans- The largest state of India in terms of area is Rajasthan with an area of about 342,239 sq km.

Q2. Name the Union Territory of Indian having lowest density of population as per 2011 census. (Delhi 2015)

Ans- As per census 2011,the least densely populated Union Territory of India is Andaman and Nicobar Islands with density of 46 persons /sq km.

Q3. Define the term ‘population distribution’. (Delhi 2015)

Ans- Population distribution is the term which means the spread of people across the world , i.e. where do people live.

Q4. How is density of population of a region calculated? (ALL INDIA 2015)

OR

Define the term density of population (Delhi 2012)

Ans- Population density is the ratio of people per unit area . It is usually measured in per sq km or sq mile.

Q5. Who are ”marginal workers” in India ? ( ALL INDIA 2014)

Ans- In India , a marginal worker is referred to as a person who works for less than 183 days in a year and rest of days they have no work.

Q6. Mention any two causes of the negative growth rate of population in India during (1911-21). (Delhi 2013)

Ans- The two causes responsible for the negative growth rate of population are :

  • High birth rate and high death rate.
  • Lack of medical facilities , family planning ,etc.

Q7. What is the density of population of India according to 2011 census ? (Delhi 2013)

Ans- According to census 2011, the density of population of India is 382 persons per sq km.

Q8. According to census which state of India having the highest density of population and also mention its density . (Delhi 2009)

Ans- According to Census 2001, state having highest of population in India is West Bengal with the average density of 904 persons per sq km. But according to 2011 census , Bihar state having the highest density of population with 1106 sq km, West Bengal stands at second with 1028 sq km of its denisty.

Q9. Which age group of population indicates the largest working population ? (ALL INDIA 2008)

Ans- Age group of 15 -59 years indicate th largest working group of population.

Leave a Reply